Alt om strøm og flytting

Det er mange ting å huske på i en flytteprosess. For at overgangen til ny bolig skal foregå så smidig som mulig, gir vi deg de viktigste rådene når det gjelder strøm og flytting.

Generelt om strøm ved flytting 

Når du skal flytte, er det mange tidsfrister å forholde seg til. Det gjelder først og fremst pakking og nedvask av boligen, slik at den står klar til overtakelse for nye beboere på innflyttingsdatoen.

Når det gjelder strøm og flytting, er det også viktig å overholde tidsfrister. Da slipper du ubehagelige overraskelser etter at du har flyttet inn i din nye bolig.

Det er først og fremst to ting du må huske på:

  • Si opp avtalen på din gamle adresse 
  • Bestille strøm til din nye bolig

Hvis du glemmer å sørge for at dette blir gjort til rett tid, kan du ende opp med å betale for strømmen til de som har flyttet inn i din gamle bolig. Du kan også bli belastet for leveringspliktig strøm i din nye bolig.

Det er fort gjort å glemme når du må melde flytting til din strømleverandør. Derfor kan det være lurt å gjøre det så snart du får vite din innflyttingsdato.

Hvordan si opp leverandør av strøm ved flytting? 

Det er fullt mulig å beholde samme strømleverandør som du har i dag når du flytter inn i ny bolig. Ønsker du å fortsette med selskapet, må du huske på å melde flytting minst 3 dager før selve innflyttingsdatoen. Det er imidlertid lurt å gjøre dette så snart du vet hvilken dato du skal flytte inn. Når du oppgir din nye adresse og flyttedato, vil strømavtalen din bli overført til riktig bolig.

Ønsker du bytte strømleverandør, må du likevel avslutte avtalen med din gamle leverandør. Du melder flytting fra din gamle adresse uten å videreføre strømavtalen til din nye boligadresse. Ofte kan det være smart å bytte strømleverandør ved flytting. Særlig dersom du har sammenlignet priser, og funnet en bedre strømavtale for din nye bolig.

Den nye strømleverandøren har behov for innflyttingsdato og din nye adresse. De vil også sørge for at du blir tilknyttet riktig nettselskap.

Om nettleie og strøm når du planlegger flytting 

Skal du flytte innenfor samme område, vil du kunne beholde samme nettselskap som tidligere. Dersom du skal flytte til en annen kant av landet, må du bytte nettselskap.

Nettselskapene har ansvar for hvert sitt geografiske område, og det er dermed ingen konkurranse mellom dem. Derfor har du ikke mulighet til å sammenligne priser og bytte leverandør av nettleie. Det er med andre ord din bostedsadresse som bestemmer hvilket nettselskap du får tildelt.

Når det gjelder strømleverandør og hvilken type strømavtale du ønsker, har du imidlertid full valgfrihet. Det er som regel kostnadsfritt å bytte strømavtale, med mindre din strømavtale har bindingstid. I dag er det stort sett bare bindingstid på fastprisavtaler. Selv om din strømavtale har bindingstid, kan du likevel velge å bytte leverandør. Da må du imidlertid betale et oppsigelsesgebyr.

Ønsker du å bytte strømleverandør i forbindelse med flytting, kan du gjøre dette raskt og enkelt når du sammenligner strømpriser online. Benytt gjerne Forbrukerrådets nettside strømpris.no eller vår egen sammenligning for billig strøm.

Du kan fritt bytte strømleverandør, men du har ingen valgfrihet når det gjelder nettleien. Når du bestiller strøm til din nye bolig, vil du automatisk bli tildelt det nettselskapet som har ansvar for ditt boligområde.

Unngå dyr strøm ved flytting

For å slippe å betale mer enn nødvendig for strømmen i din nye bolig, er det avgjørende at du bestiller ny eller overfører din tidligere strømavtale til den nye adressen din.

Dersom du glemmer å gjøre det, vil du måtte betale for leveringspliktig strøm. Det er mye mer kostbart enn å ha en ordinær strømavtale hos en av landets leverandører.

Hva er leveringspliktig strøm?

Det brukes mange ulike navn når det snakkes om leveringspliktig strøm. Enkelte kaller det ventestrøm eller nødstrøm, mens andre bruker begrepet pliktstrøm. Uansett navn er dette strøm som er svært kostbar.

Leveringspliktig strøm gis av nettselskapet i din region helt frem til du har meldt flytting hos din strømleverandør. Du må altså foreta deg noe aktivt for å unngå å måtte betale for pliktstrøm i din nye bolig.

Denne type strøm er kun ment for å være en midlertidig ordning. Dagens strømpris per kilowattime (kWh) på pliktstrøm er høyere enn om du har en ordinær strømavtale. Den beregnes ut fra ditt strømforbruk per time etter gjeldende spotpriser på strømbørsen Nord Pool. I tillegg kreves det et høyt påslag, og det er denne tilleggsavgiften som gjør leveringspliktig strøm mye dyrere.

Norge er delt inn i 5 ulike soner når det gjelder strømpriser. Det vil si at prisene på leveringspliktig strøm vil kunne være forskjellig etter hvor i landet du bor.

Forskriftsendring om leveringspliktig strøm

I 2022 ble det foretatt en forskriftsendring når det gjelder pliktstrøm. Denne endringen skjedde på grunn av strømkrisen i Norge, da strømprisene ble skyhøye i store deler av landet.

Forskriftsendringen førte til at leveringspliktig strøm skulle bestå av spotpris i ditt prisområde pluss et påslag på maks 6,25 øre per kilowattime (inklusiv moms). Endringen gjelder frem til 1. juli 2023.

Etter denne datoen kan nettselskapene bestemme prisen selv, og leveringspliktig strøm vil bli enda dyrere.

Fra og med 1. juli 2023 øker Agder Energi sitt påslag til 18,75 øre/kWh, og Norgesnett øker prisen til 20 øre/kWh. Glitre Energi Nett har valgt å øke påslaget på leveringspliktig strøm til 15 øre/kWh.

Til sammenligning har en av de rimeligste spotprisavtalene på markedet påslag fra kr. 0,- til 1,25 øre/kWh.

Leveringspliktig strøm har høye påslag som gjør at strømmen blir mer kostbar enn normalt. Per i dag er det mulig å bestille en strømavtale hos en leverandør helt uten påslag.

Unngå å betale for strøm i din gamle bolig

Enten du skal flytte fra utleiebolig eller selge boligen din, må du forsikre deg om de nye boligeierne/leietakerne har bestilt ny strømavtale på overtakelsesdatoen. Ved salg av bolig, vil som regel eiendomsmegleren gjøre boligkjøpere oppmerksom på dette.

Det skjer likevel ganske ofte at mange glemmer å tenke på strøm ved flytting. Har du allerede glemt å si opp strømavtalen i din gamle bolig, må du sannsynligvis betale for strømmen til de som har flyttet inn.

Det er viktig å være klar over at de nye boligeierne eller leietakerne kan bestille strømavtale fra og med den datoen de flyttet inn. Ofte vil dette være aktuelt dersom de har glemt å bestille strøm etter at de flyttet inn. Det er med andre ord mulig å registrere innflyttingsdato tilbake i tid hos strømleverandøren.

På denne måten slipper du å betale for deres strømforbruk, i tillegg til den dyre leveringspliktige strømmen. Husk på at dette gjelder kun dersom du allerede har glemt å melde flytting til din nye bolig. Så snart du har bestilt strøm på din nye adresse, vil den gamle avtalen automatisk bli slettet.

Oppgi riktig målernummer på din nye adresse

Når du skal melde flytting eller bestille strøm til ny bolig, er det viktig at du oppgir korrekt målernummer. Det er kombinasjonen av adressen og målernummeret ditt som gjør at du får strøm til riktig bolig. Du finner nummeret på strømmåleren i ditt sikringsskap.

Det er også mulig å finne ditt målernummer på en av dine tidligere strømregninger, eller på nettsiden til din strømleverandør.

Tips: Se en oversikt over alle strømleverandører her: bestestrøm.no/strømleverandører/

Et målernummer består kun av tall, og det varierer hvor mange siffer det har. Husk å ha målernummeret ditt klart når du skal melde flytting av strøm hos din kraftleverandør.

Oppsummering

  • Så snart du vet innflyttingsdatoen i din nye bolig, bør du melde flytting til din strømleverandør. Siste frist er 3 dager før du flytter ut fra din gamle bolig.
  • Sørg også for å bestille strøm til din nye boligadresse. Du kan velge mellom å videreføre den gamle strømavtalen din eller bytte leverandør.
  • Glemmer du å bestille strøm fra en leverandør til din nye bolig, vil du automatisk motta en kostbar pliktstrøm. Strømmen leveres av det lokale nettselskapet.
  • For å kunne melde flytting av en strømavtale, må du oppgi flyttedato, din nye adresse og målernummeret.